Kilo vermek kadar bölgesel zayıflama da birçok kişi tarafından merak edilen bir konu. Göbeğimi nasıl eritirim, basenlerimdeki fazlalıklardan nasıl kurtulurum? Biz beslenme ve diyet uzmanlarının en çok duyduğu sorular arasında. Dışarıda yemek yerken yan masamda oturanlar veya danışanlarımız ya da yürüyüş yaparken karşılaştığım herkes aynı ruh hali içinde. Size bölgesel zayıflamayla ilgili çok önemli bir sır vereceğim: Ne yazık ki böyle bir şey yok. Bölgesel zayıflama bir şehir efsanesidir. Bölgesel kilolarınızdan tamamen kurtulma gibi şansınız maalesef yok. Üzgünüm büyük armut kilo verince küçük armut aynı şekilde büyük elma kilo verinde küçük elma olur; sadece diyet yaparak bunu değiştiremezsiniz. İlaç ve kremlerle bölgesel yağlarınızı sihirli bir şekilde yok edemezsiniz. Biz yiyeceklere adres veremeyiz, hangi bölgedeki depo yağların yakılacağına genetik şifreniz karar verir. Sadece kalça eriten diyet veya sadece göbeği yakan egzersiz olmaz. Kalori kısıtlaması depo yağların yakılmasını sağlar, egzersizse kas kuvvetini artırarak kasın yağ yakma kapasitesini artırır ve enerji harcamasıyla kalori yakımına destek olur. Vücudu bandajlamak, bacağa naylon sarmak, terleten şortlar giymek, su ve para kaybından başka işe yaramaz.
Şişmanlık genelde iki tipte gelişiyor: İnce bel ve geniş kalçalı durumlarda armut tipi; göbek çevresinin genişliğiyle oluşan şişmanlıktaysa elma tipi. Armut tipine sahip olanlar, Elma’lara göre daha şanslı. Çünkü yağ hücrelerinin kalça ve üst bacakta toplanması göbekte birikmesinde daha iyi. Elma tipi şişmanlık kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması ve şeker hastalığını da artıran bir sürece yol açıyor. Herkesin yağ hücrelerinin yeri ve sayısı farklı. Ayrıca kilolu olmamamızda ya da kilolarımızın toplandığı yerde genetik faktörün ve ergenlik döneminin önemli bir etkisi var. Yetişkinlerin vücudundaki hücre sayısı değişmez. Yağ ve kas hücrelerinin ancak hacmi büyür veya daralır.
Öncelikle bilinmesi gereken temel mantık, gün içinde alınan enerji harcanan enerjiden fazla ise hangi besinden tüketilmiş olursa olsun vücutta yağ olarak depolanır.
Vücudun yağları enerji kaynağı olarak kullanıp, yağ miktarını azaltması için enerji açığı yakalaması gerekmektedir. Enerji açığı, vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayarak fakat alınan enerji harcanan enerjiden az tutarak sağlanır.Enerji açığı durumunda yağlar, yağ asitlerine dönüştürülerek vücutta kullanılır ancak kullanılacağı bölgeyi seçmek mümkün değildir. Buna genetik şifremiz karar verir. Sadece göbeği ya da baseni eriten diyet ya da egzersiz yoktur.